Självtest

Misstänker du själv att din låga självkänsla, håglöshet, oförmåga till varaktiga relationer och tankemässiga upptagenhet av sex beror på att du blivit beroende? En indikation kan vara att göra självtestet nedan. Skriv ned dina svar ja/nej på frågorna och summera i slutet.

1. Har du sexuella aktiviteter eller romantiska fantasier som du hemlighåller för de som står dig nära? Lever du ett dubbelliv?

2. Har suget efter sex fått dig att ha sex med personer eller på platser du normalt inte skulle ha valt?

3. Behöver du fler sorters, allt oftare eller mer extrem sex för att få samma upphetsning eller utlopp som tidigare?

4. Tar ditt porranvändande upp stora mängder tid eller äventyrar dina viktiga relationer/anställning?

5. Påverkas dina förhållanden av din upptagenhet kring sex? Har förhållandena ett likartat destruktivt förlopp som till slut får dig att lämna relationen?

6. Känner du ofta att du vill komma bort från en partner efter att ni haft sex? Känner du ånger, skam eller skuldkänslor efter ett sexuellt möte?

7. Har dina sexuella aktiviteter fått rättsliga påföljder? Skulle dina sexuella aktiviteter kunna få rättsliga följder?

8.  Står din jakt på sex i konflikt med din moral eller stör din personliga andliga utveckling?

9. Innebär dina sexuella aktiviteter att du gör våld på dig själv eller andra, eller utsätter dig för sjukdomsrisk?

10. Har din jakt på sex eller sexuella kontakter fått dig att tappa hoppet, känna dig ensam i världen eller självmordsbenägen?

11. Ger din upptagenhet av sexuella tankar dig problem på något annat område? Även om du inte fullföljer fantasierna i verkligheten?

12. Undviker du tvångsmässigt sexuella aktiviteter på grund av rädsla för sex eller intima kontakter? Tär den här sexuella avhållsamheten på din mentala hälsa?

Om du svarat ”ja” på fler än en av dessa frågor, råder vi dig att söka hjälp. Läs mer om sexmissbruk och tag gärna hjälp av tolvstegsprogrammet som erbjuds via Anonyma Sexmissbrukare.

SAAs självtest på engelska